5 inspirerende documentaires om je horizon te verbreden!

De decembermaand is in volle gang! Een goed moment om eens terug te kijken op het afgelopen jaar, maar misschien ook tijd om te gaan kijken naar goede voornemens voor het komende jaar. De clichés komen altijd voorbij, en dat is met een reden. Meer sporten, gezonder eten, minder drinken. Maar voordat je die goede voornemens echt op papier gaat zetten - zorg dat je geïnspireerd bent! De mensen die ons voor zijn gegaan en de mensen die nu aan hun dromen werken zijn een inspiratie om zelf doelen te stellen voor een nieuwe kijk. Wij hebben een lijstje gemaakt met de 5 meest inspirerende documentaires om je eens een nieuw perspectief te geven.


5. MINIMALISM: A documentary about important things (2016)


In deze documentaire volgen we Ryan Nicodemus en Joshua Fields - ookwel ‘the minimalists’. Het duo neemt ons mee op hun nationale spreektour en geven een kijk in het leven van allerlei verschillende minimalists en hoe zij met minder een betekenisvoller leven creëren.

De rode draad van deze documentaire is één belangrijke boodschap: less is more. Minder rommel in je huis, is minder rommel in je hoofd. Maar ook de ernst van al het overschot aan spullen en het gevolg van afval komt aan. Een documentaire die je eens goed laat nadenken over de essentiële dingen in het leven.


4. Jiro Dreams of Sushi (2011)


De 85-jarige Jiro neemt je mee in zijn leven en passie - sushi maken. Naast dat dit een ode is aan het levenswerk van Jiro, is de documentaire een liefdes letter aan perfectie, obsessie en passie. Voor Jiro is zijn werk het nastreven van constante verbetering. Een prachtige biografie over persoonlijke ontwikkeling en discipline, maar ook over Japanse tradities en familiebanden.


3. The Black Godfather (2019)


Het verhaal van Clarence Avant. De naam doet misschien niet direct een belletje bij je rinkelen, maar Avant was de mentor, vriend en adviseur van vrijwel de gehele entertainmentindustrie. Hierna begon Avant zijn Venture and Sussex Records, een wereldberoemde platenmaatschappij en produceerde hij films voor Paramount Pictures. Het verhaal van Clarence Avant gaat over gedrevenheid, idealen over gelijkheid, loyaliteit en rechtvaardigheid.


2. Free Solo (2018)


Free Solo is het verhaal van Alex Honnold, die zich voorbereidt op een levenslange droom: het beklimmen van de gigantische granieten rots wand El Capitan, in Yosemite Park. Kleine sidenote: dit doet hij zonder enige vorm van beveiliging. Als bergbeklimmer gaat Alex voor het absoluut hoogst haalbare, iets waarin niemand hem nog in is voorgegaan. Free Solo is zowel een spannende thriller als een inspirerend portret van een atleet die de huidige kennis van het fysieke en mentale potentieel van de mens overtreft.


1. My Octopus Teacher (2020)


Deze vrij nieuwe hit documentaire gaat over filmmaker Craig Foster,die terugkeert naar het stukje oceaan waar hij in zijn jeugd veel kwam het: Zuid Afrikaanse kelpwoud, een soort onderwaterbos. Hier bouwt hij een ongewone vriendschap op met een octopus. Dat Foster, na zelf toe te zijn aan een pauze in zijn leven, een band opbouwt met de octopus is niet het enige wat deze documentaire zo bijzonder maakt. Ook de beelden in My Octopus Teacher zijn adembenemend en leggen de schoonheden van ongerepte natuur prachtig vast.

Hoe Foster door zijn bijzondere band met de octopus een parallelle verbetering ziet in zijn eigen leven en hoe hij dingen leert door het gedrag van zijn nieuwe vriend zal je absoluut inspireren en een nieuw perspectief op dingen bieden.


Wij zijn benieuwd wat jullie favoriete documentaires zijn, of waar jullie nog meer inspiratie vandaan halen voor goede voornemens! Laat het ons weten via Instagram of Facebook!


Active Lifestyle Blog

Elke week schrijven wij een blog over de active lifestyle in Amsterdam. Volg ons op Instagram en Facebook voor deze blogs en nog veel meer leuke updates over The Activewear Company!